Soproni Szakképzési Centrum

Soproni Szakképzési Centrum

Országosan 96 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképző intézmények infrastruktúra- és eszközfejlesztésére – ismertette a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára pénteken Sopronban.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatásával 3,6 milliárd forintot fordítanak a Soproni Szakképzési Centrum több intézményére. Pölöskei Gáborné a fejlesztés nyitó rendezvényén emlékeztetett, hogy négy éve indult a szakképzés átalakítása.

A cél, hogy a szakképző intézmények minőségi, képzett munkaerőt adjanak Magyarországnak és olyan megélhetési lehetőséget az ide járóknak, amelyre a fiataloknak érdemes egzisztenciát és karriert építeni – emelte ki.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy három lábra helyzeték a szakképzés átalakítását. Az egyik a humánerőforrás-fejlesztés, ami az oktatók bérfejlesztését és a színvonalas minőségű továbbképzés lehetőségének hozzáférését és támogatását jelenti.

Az elmúlt majdnem négy év alatt közel megduplázódott az oktatók fizetése, a továbbképzéseknél pedig olyan tanfolyamokra van lehetőség, amely alkalmat teremt arra, hogy be tudják vezetni az iskolákban a minőségbiztosítást – mondta.

Hozzátette: a második láb, hogy olyat és úgy tanítsanak a diákoknak, ami modern, újszerű és korszerű. A környezet, a technika és a technológia folyamatosan változik, a tanulók érdeklődését pedig a projektoktatással fel lehet kelteni.

A harmadik láb a 21. századi tanítási környezet kialakítása, ami támogatja az oktatók munkáját és a diákok tanulását – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a 21. századi intézmény-fejlesztési program pilot programja négy éve indult, „komoly milliárdokkal támogatta a kormány” Miskolcon és Győrben az intézményfejlesztésket.

A 96 milliárd forintot felölelő infrastrukturális- és eszközfejlesztés a szakképző iskoláknak „nagyon nagy lépés” – emelte ki Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a Soproni Szakképzési Centrum 3,6 milliárd forintos fejlesztése révén négy iskola újulhat meg, elsősorban energetikailag és az eszközfejlesztések mellett tanműhelyek is megújulnak.

Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy új eszközöket szereznek be a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban, a Handler Nándor Technikumban, a Vendéglátó, Kereskedelmi Technikumban és a Hunyadi János Technikumban.

Felújítják és energetikailag korszerűsítik a Vas- és Villamosipari Technikum épületét és bővítik a tanműhelyet. A Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégiumban a kollégium konyha-éttermét újítják fel, a Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium épületét 842 négyzetméterrel bővítik, a Kossuth Lajos Szakképző Iskolában pedig egy új épületet építenek, amely a taműhelynek és tanteremnek is helyet ad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük