Befejeződtek Zalaszegvár Művelődési házának átfogó, energetikai felújítási munkálatai az elmúlt napokban. Az elavult gépészettel működő és az elmúlt években csak egyre drágábban üzemeltethető közösségi épület energiafelhasználásának ésszerűsítése már rég időszerű volt, de a település a megvalósításhoz szükséges támogatást csak tavaly tudta lehívni az Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése című fejlesztési forrásból (TOP-Plusz-2.1.1). A fenntarthatóbban és olcsóbban üzemeltethető, modernizált épület március végétől új külsővel és magasabb komforttal áll a település lakóinak rendelkezésére.

Az energetikai projektek általában három cél együttes megvalósítására törekszenek: a fejlesztésbe bevont épületek primer energiaigényének és károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, valamint az épületek energiaellátásában alkalmazott megújuló energia részarányának növelésére. Az olcsóbb üzemeltetés valójában nem is cél, hanem már a megfogalmazott és elért célok egyenes következménye.

Zalaszegvár az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja és Magyarország Kormánya közös finanszírozásából 72,5 millió Forint támogatáshoz jutott, amelyből megvalósulhatott az épület átfogó felújítása, energetikai korszerűsítése. A homlokzati falak 15 cm-es hőszigetelést kaptak, amelyre vízlepergető nemes vakolat került, a padlás födémszerkezetére pedig a homlokzati szigetelés duplája. Lecserélték az épület valamennyi külső nyílászáróját alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakokra, a tetőzet déli oldalára pedig egy 2,4 kW-os napelemes rendszert telepítettek.

A szigetelések hatására állandósult a belső hőmérséklet, vagyis az épület energiaigénye jelentősen lecsökkent, így már csak arra kellett figyelni, hogy a fűtésrendszer ezt az állandó belső hőmérsékletet hatékonyan és olcsón biztosítsa. Ezt a feladatot egy új, kondenzációs kazán látja el a korszerűsítésnek köszönhetően, a belső hőleadók (radiátorok) pedig helyileg is szabályozhatóvá váltak, hogy az épület helyiségeinek hőmérséklete egymástól függetlenül is kialakítható legyen, és igazodjon az épület kihasználtságának dinamikájához, használóinak igényeihez. A régi idők hangulatáról a megkímélt cserépkályha gondoskodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük