A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban – jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a Világbank nemzetközi fejlesztési ügynökségével, a Nemzetközi Pénzügyi Társasággal (International Finance Corporation, IFC) kötött szerződés számos országban bevett gyakorlat, de Romániában úttörőnek számít. Az egészségügyi intézmény a köz- és magánszféra közötti együttműködés (PPP) révén valósul meg. „Ez az egyezmény az egyetlen esély arra, hogy a következő években működő kórházunk legyen” – írta Facebook-oldalán Fritz.

Az Agerpres szerint az új kórház a nagyváros 14 különböző helyszínén, zömében régi, korszerűsítésre szoruló ingatlanokban működő kórházi osztályokat modern épületben hivatott egyesíteni.
Dominic Fritz emlékeztetett: a beruházásra már az 1990-es években is volt próbálkozás, de nem valósult meg, amit az akkori politika kudarcaként értékelt. Aláhúzta: a PPP-szerződés éppen egy hasonló kudarc megelőzését célozza, az IFC-vel közösen választják ki a magáncéget, amely felépíti és felszereli az új kórházat. „A pénzösszeg első részletét azon a napon utaljuk, amikor kézhez kapjuk a kulcsot” – idézte az júniusi helyhatósági választásokon újrázni készülő polgármestert a román hírügynökség.

A megvalósíthatósági tanulmány a következő hónapokban készül el, az új városi kórházban 300-500 ágy lesz, a beruházás értékét mintegy 120 millió euróra becsülik.

Daniel Malita kórházmenedzser szerint az új kórházban a betegek és az alkalmazottak számára is ideális körülmények lesznek. „Jelenleg naponta ingáztatjuk a betegeket egyik helyszínről a másikra, ami pluszköltséggel jár” – mondta.

Temesváron két éve kezdődött el a tárgyalás a Világbank intézményével a közös kórházprojektről, miután a helyi képviselőtestület megszavazta az együttműködés tervét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük