Mátranovák, Alstom átadás

Mátranovák, Alstom átadás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Alstom beruházásának átadó ünnepségén elmondta, hogy a francia gépipari konszern hatmilliárd forintos fejlesztése keretében olyan korszerű gépek beszerzésére került sor, amelyek révén 40 százalékkal bővülhet a gyártási kapacitás. Ennek nyomán a magyarországi lesz a csúcstechnológiájú közlekedési alkatrészek területén globális éllovasnak számító cég egyik legnagyobb forgóváz-kereteket előállító üzeme Európában.

A projektet az állam 1,2 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva 150 új munkahely létrehozásához – tájékoztatott, arra is kitérve, hogy a társaság nem csak nagy számban foglalkoztat hiányszakmákban dolgozó szakembereket, hanem új hegesztési technológiát is meghonosít Mátranovákon.

Az Alstom az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy a beruházási összegből modernizálják a gépparkjukat, átalakítják a termelési folyamataikat, és új gyártási módszereket is bevezetnek. A 2022-ben megkezdett Mátranovák 2030 fejlesztési terv részeként eddig modern konténerirodát és tárgyalót telepítettek, 2025-ig pedig felépül egy logisztikai csarnok – írták.
A 720 alkalmazottat foglalkoztató gyár saját hegesztőiskolát is működtet, hogy biztosítsa a saját szakember-utánpótlását – tették hozzá.

A mátranováki gyárban csaknem 40 éve kezdődött a forgóvázkeretek gyártása metró- és vasúti szerelvényekhez. Termékeik ma már Európa-szerte megtalálhatóak mind a hagyományos, mind a nagy sebességű, mind az elővárosi vonatokban, mozdonyokban és emeletes vasúti kocsikban. A MÁV, a MÁV-HÉV, és a BKV számára készülő járművek forgóvázkeretei is itt készülhetnek majd a cég tájékoztatása szerint.

Mátranovák, Alstom
átadás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük