Marina City

Marina City Dr. Tóth József - a XIII. kerület polgármestere, Földi Tibor- a Cordia International igazgatóságának elnöke, Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója és részvényese fotó: építésihírek.hu

A Cordia elindította legújabb, nagyszabású városnegyed-rehabilitációs fejlesztését Budapesten, a pesti Duna-parton. A Marina City projekt 1,2 kilométer közvetlen Duna-parttal rendelkezik, ahol a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás keretében vízparti, multifunkciós, mindenki által látogatható sétányt és 90 000 négyzetméter autómentes zöldterületet alakít ki. A lakások nagy részéből örök panoráma nyílik a Dunára és a budai hegyekre. A projektet közvetlen metrókapcsolat és több mint 100 üzlet szolgálja majd ki, éttermekkel, teljes körű szolgáltatásokkal, sportolási lehetőségekkel. A különleges építészeti megoldásokat alkalmazó, kiemelkedő energiahatékonyságot és zéró helyi széndioxid-kibocsátást ígérő Marina City egy 14 hektáros elhagyatott ipari terület teljes megújulásával jön létre.

Budapesten egyedülálló városfejlesztési koncepció alapján kezdte meg legújabb, nagyszabású városnegyed-megújító projektjét Magyarország vezető lakásfejlesztője. A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti terület revitalizálásával hozza létre a Marina Cityt, ahol a tervek szerint a következő években több ütemben összesen több mint 2500, a Dunára és a budai hegyekre lélegzetelállító panorámát kínáló lakás épül fel. A lakóházak a fővárosban eddig nem látott formavilágot képviselnek: a felfelé szélesedő, kehelyszerű tömegformálásnak köszönhetően a felsőbb emeleteken egyre tágasabb otthonok kapnak helyet, a zárószinten pedig luxusszínvonalú penthouse-lakásokat alakítanak ki.

„A Cordia, illetve a Futureal-csoport alapítása óta elkötelezett az elhanyagolt városnegyedek megújítása iránt, az elmúlt bő két évtizedben pedig rengeteg tapasztalatot szereztünk a hosszútávú városrehabilitációs projektek megvalósításában. Az ikonikus Corvin Sétány mellett a nevünkhöz fűződik a Dél-Buda Városközpont fejlesztése, ahol hazánk első okos bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plaza-t és a Budapest One irodaházat építhettük fel. Külföldön szintén több városnegyed-revitalizációs projekten dolgozunk. De mit láttunk bele a volt hajógyár elhagyatott területébe, mi lebegett a szemünk előtt a koncepció megalkotásakor? Egy vízió, melyben városunk talán legnagyobb értékét, a Duna-partot méltó módon, autók látványa és zaja nélkül, izgalmas és változatos formában és közvetlenül tesszük a Budapestiek számára elérhetővé. Otthonok, ahol az itt lakók minden nap úgy ébredhetnek, mint egy vízparti nyaraláson, feltöltődve a Duna és a budai hegyek csodálatos látványától. Egy hely, ahol a Dunakanyarból beáramló friss levegőt és a szabadság érzését lélegezhetjük be minden pillanatban, ahol az épületek zéró helyi széndioxid-kibocsátás mellett a legszigorúbb, a jövőbe mutató energetikai követelményeket is felülmúlják. Egy olyan városrészt álmodtunk meg, mely minden szolgáltatást helyben megad, ahonnan metróval percek alatt elérhető a belváros, ahol az autók helye a föld alatt van. Egy fejlesztést láttunk magunk előtt, ahol nem csak a Duna-part és a panoráma örök, hanem az épületek is örök értéket képviselnek. Egy példaértékű, jövőálló, szabad, modern, okos, zöld és kék város víziója indított el minket újra az alkotás útján” – mondta Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója a Marina City mai alapkőletételi ünnepségén, amelyen részt vett és beszédet mondott Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is.

A fejlesztés során 1,2 kilométerrel hosszabbítják meg az észak-pesti Duna-parti sétányt, közvetlen, gyalogos- és kerékpárosbarát kapcsolatot teremtve a folyó és az új városnegyed lakói, illetve látogatói között. A Marina City építészeti koncepciójának másik különlegessége, hogy a fejlesztés révén a jelenlegi állapothoz képest több mint a háromszorosára nő a zöldterület. A pontszerűen, szellősen elhelyezett lakóházak között és a Duna-part mentén ugyanis összesen 90 000 négyzetméternyi, mindenki által látogatható, autómentes, parkosított környezetet alakítanak ki, amely számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál majd. Ennek köszönhetően az új városnegyed lakói úgy élhetnek természet- és vízközeli környezetben, hogy nem kell lemondaniuk a belváros közelségéről, miközben a fejlesztés szomszédságában található Duna Plaza kényelmes bevásárlási lehetőséget nyújt. A területen valóban teljes autómentesség valósul meg, hiszen nem csak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik le. A beruházás részeként a Cordia egy különleges árvízvédelmi rendszert is kialakít a területen, amelyet a környezetbe illeszkedő magaspart kiépítésével, tájépítészeti elemek alkalmazásával hoz létre – ennek kivitelezése már el is kezdődött.

A Marina City fejlesztési koncepciójának meghatározó pillére a fenntarthatóság és a kiemelkedő energiahatékonyság. Az építkezés során felhasznált hálózati villamos energiát zöld forrásból vételezi a beruházó, az épületek hőenergia-szükségletét pedig levegő-víz és talajszondás víz-víz hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára. A lakóházak tetejére napelemrendszert telepítenek, ezáltal az energiatermelő berendezések üzemeltetéséhez szükséges hálózati villamos energiát zöld forrásból egészítik ki. Az elektromos autózás rohamos terjedésére válaszul egy saját fejlesztésű rugalmas töltésmenedzsment-rendszert is kiépítenek, amely képes kiszolgálni a járművek teljes töltési igényét. Mindezen rendszerek optimális üzemelését, a fogyasztók működését, a hőigényeket és az ehhez szükséges elektromos teljesítményt okos energiamenedzsment-rendszer szabályozza. Szintén az energiatakarékosságot segíti, hogy a Marina City mindegyik lakása okosotthon lesz, mely alapfelszerelésként tartalmazza a mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlését, a külső és belső páraérzékelésen alapuló automatikus szellőztetést és az okos redőnymozgatást is. Mindennek köszönhetően az A+2023 energetikai besorolásnak megfelelő épületek A+ és A++ energiahatékonysági osztályba tartozó lakásainak fűtési, hűtési és melegvíz-előállítási energiaköltségei – jelenlegi árakon – várhatóan nem haladják majd meg az évi 1000 forintot négyzetméterenként.

Szintén a fenntarthatóságot szolgálja, hogy a beruházás – számos zöldmezős, közösségi közlekedéssel nehezen megközelíthető projekttel ellentétben – egy olyan helyszínen valósul meg, ahol több buszjárat mellett az M3-as metróvonal állomásai is megtalálhatók a közelben, ráadásul a kerékpáros és a mikromobilitási infrastruktúra fejlesztése szintén kiemelt figyelmet kap.

A Marina City területén egy óvoda, valamint a városnegyed lakói és dolgozói által látogatható Klubház is felépül. Utóbbi a főváros legnagyobb, közösségi funkciókat ellátó ilyen létesítménye lesz, amelyben fitness-, illetve wellnessközpontot, coworking-irodahelyiséget, valamint közösségi konyhát is kialakítanak, a gyerekeket pedig beltéri játszósarok várja majd.

„A projektjeink korábbi vásárlóit megszólító előértékesítési kampányunk fogadtatása rendkívül pozitív volt, az első ütem lakásainak közel 50 százaléka már gazdára talált. A Marina City különleges koncepciója, valamint a Cordia bizonyított megbízhatósága együtt olyan intenzív vevői érdeklődést eredményezett, hogy hamarosan elindítjuk a fejlesztés második ütemében épülő lakások értékesítését is” – mondta Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke.

A Cordia a városrehabilitáció terén nagy jártassággal rendelkező nemzetközi építészirodát, a Bjarke Ingels Groupot is bevonta a tervezésbe, a tájtervezési munkákat a Garten Studio, az árvízvédelmi rendszer tervezését a TÉR-TEAM mérnökiroda végzi, az épületek tervezésén pedig a Dyer Group építésziroda, a Közti, a Radius B+S építésziroda, valamint a Puhl és Dajka Építész Iroda dolgozik.

A jelentős út- és zöldterület-fejlesztéseket, illetve az árvízvédelmi rendszer kiépítését is magában foglaló beruházás értéke mai áron több mint 400 milliárd forint.

A Marina City megvalósítása szempontjából alapvető fontosságú, hogy a fejlesztés rozsdaövezetben található, azaz érvényes rá rozsdaövezetekre vonatkozó szabályozási terv, így az itt épülő lakásokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs, amelynek az összegét a vásárlók vissza is igényelhetik.

Marina City
Marina City

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük