A GYTK új épülete

A GYTK új épülete

A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas. A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból.

A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épületegyüttesének hétfői ünnepélyes átadásán Bácskay Ildikó dékán felidézte, hogy a Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt, a Pharmapolis Gyógyszeripari Klaszterrel kezdődött, amelynek célja többrétű volt: részben meg kívánta erősíteni a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és ipar szoros együttműködésére.

– A csaknem 600 hallgatót képző Gyógyszerésztudományi Kar történetében kiemelkedő és meghatározó mérföldkő az új kari épület és oktató-gyártó-kutató középüzem kialakítása, hiszen nekünk eddig nem volt saját épületünk. Nagyon-nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen megvalósítandó feladataink vannak a hazai gyógyszerészképzésben együttműködve a többi képzőhellyel, szakmai szervezetekkel, valamint ipari és nemzetközi partnereikkel – értékelt a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Bácskay Ildikó hozzátette: az épület kitárja a kapuit az egyetem oktatói-kutatói és hallgatói előtt egészségipari bázisként, és nagyon szeretnék, ha nem csak a kar találna benne új otthonra, hanem ez az erős debreceni egyetemi közösség is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arra emlékezett, hogy két évvel ezelőtt fél év alatt újratervezték az épületet, tavaly márciusban rakták le az alapkövet, majd rekord gyorsasággal épült fel a létesítmény.

– Emberfeletti munka volt a tervezés, a beszerzési folyamat, a pályázat, az elszámolás. Kijár ezért a köszönet az ágazati minisztériumnak, az engedélyező hatóságoknak, a dékáni vezetésnek és a kiváló minőségű munkát – éjjel nappal, sokszor hidegben, sárban is – végző kivitelezőknek – jelentette ki Bács Zoltán kancellár.

A mintegy 12 milliárd forintból megvalósult Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épülete két fő részből áll össze. A 4400 négyzetméteres, három emeletes oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és tanszékeinek ad majd otthont. A két nagy előadótermet és a négy szemináriumi termet, irodák és hallgatóbarát terek fogják közre. Ott alakították ki a gyakorlati képzéshez és az oktató-kutató tevékenységhez szükséges laboratóriumokat is, valamint itt kapott helyet az Egészségipari Intézet.

Az épület üzemi szárnyában, csaknem 2300 négyzetméteren a középüzemet helyezték el, amely funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők gyártóhelye lesz, de egészségipari kutatásokat is fognak itt végezni. A kutató és fejlesztő laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik törzskönyvezhető gyógyszerkészítmények létrehozására. A központban nemcsak az egyetem saját projektjeit valósítják meg, hanem hazánkban egyedülálló módon az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez csatlakozott ipari partnerek számára szintén biztosítanak kutatási és gyártási lehetőséget.

A GYTK új épülete
Debreceni Egyetem
átadás

A GYTK új épülete
Debreceni Egyetem
átadás

Sajtóközpont – OCs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük